onsdag 15. januar 2014

Større trafikksikkerhet med "hemmelige" hestetegn



Større trafikksikkerhet med "hemmelige" hestetegn


Før de slippes ut i trafikken alene, må rytterne være 15 år gamle og gå på kurs for å lære å kontrollere hesten. Slik er det hos Ålesund rideklubb. I lovbøkene finnes det likevel ingen klare regler for hva ryttere bør kunne for å ferdes langs veiene.

Økt sikkerhet med tegn

Skifte retning - - Strekker en rytter ut armen, betyr det at hun skal svinge, akkurat som syklistene, sier Gro Myrstad, daglig leder ved Ålesund rideklubb. - Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
- Strekker en rytter ut armen, betyr det at hun skal svinge, akkurat som syklistene, sier Gro Myrstad, daglig leder ved Ålesund rideklubb.
Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
– Sikkerhet er ekstremt viktig, og hadde både ryttere og bilister kjent tegnene bedre, ville det blitt tryggere å bruke hest i trafikken.
Det sier ridelærere og daglig leder ved Ålesund rideklubb, Gro Myrstad, mens hun strekker den ene armen rett opp og viser signalet som betyr at hesteføreren vil at bilen bak skal stoppe. Et tegn som altfor få kjenner til, i henhold til Myrstad. Det samme gjelder signalet for å senke farten eller skifte retning mot høyre eller venstre.
– Skifter en rytter retning, skal hun strekke ut armen akkurat som syklistene. Vifter hun med armen, betyr det at biler bør senke farten.
Myrstad mener kommunikasjonen mellom hesteførere og bilister bør bli bedre og at større kjennskap til de nesten "hemmelige" tegnene vil være en god start for å øke sikkerheten.

Aktsomhet aller viktigst

Trafikklærer Terje Lund - - Senk farten når du møter hester i trafikken, oppfordrer trafikklærer ved Nordvest trafikkskole, Terje Lund. - Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
- Senk farten når du møter hester i trafikken, oppfordrer trafikklærer ved Nordvest trafikkskole, Terje Lund.
Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
Hos Nordvest trafikkskole står sikkerhet like høyt på timeplanen som hos rideklubben, og trafikklærer Terje Lund er særlig opptatt av at elevene hans skal lære å tilpasse farten etter forholdene.
Han sier det ofte er unge mennesker som fører hestene enten som rytter eller kusk i vogn, og at de ikke alltid kan trafikkreglene så godt. Dermed blir det ekstra viktig at bilførere senker farten når de ser hester langs veien.
– Vegtrafikkloven og trafikkreglene sier ikke spesifikt hva man skal gjøre, men å kjøre sakte og vise aktsomhet er aldri feil, sier Lund.
Samtidig mener han lovverket og dagens trafikkopplæring er god nok, og at et større fokus på signalene ryttere kan bruke ikke vil endre så mye.

Aldersgrense?

André Fimreite, advokat i NAF - NAF-advokat André Fimreite lufter tanken om aldersgrense når man bruker hest i trafikken. - Foto: NAF /
NAF-advokat André Fimreite lufter tanken om aldersgrense når man bruker hest i trafikken.
Foto: NAF
Advokat i NAF, André Fimreite er enig i at mer signalbruk trolig ikke vil føre til store endringer. Han mener aktsomhetsplikten er godt nok ivaretatt i dagens regelverk, men understreker samtidig at kravet til nettopp aktsomhet aldri kan stresses nok.
– De som har førerkort bør ha dette i ryggmargen, uttaler Fimreite.
Og denne ryggmargsrefleksen bør man kunne forvente at hesteførerne også har, mener NAF-advokaten. Kan man ikke det, måtte det eneste være å forby hest i trafikken, men det ser ikke Fimreite som noen god løsning. Da må det heller settes i verk andre tiltak.
– Kanskje kan det være en tanke å sette aldersgrense for føring av hest i trafikken.

Tragisk ulykke

To unge jenter som var ute med hest og vogn langs en vei på Romerike i Akershus i helgen døde etter at de ble påkjørt. Gro Myrstad ved Ålesund rideklubb sier ulykken er en tragedie, samtidig som hun ikke vil legge skylden på noen.
Hesteutstyr - Også unge ryttere kan føre hest i trafikken, mener ridelærer - Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
Også unge ryttere kan føre hest i trafikken, mener ridelærer
Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK
Som trafikklærer Lund og NAF-advokat Fimreite understreker heller også hun viktigheten av å være forsiktig.
– Bilførerne er nødt til å senke farten og for all del ikke tute når de møter hester og ryttere i trafikken, sier Myrstad.
Hun mener likevel det ikke er noe i veien for at også unge mennesker kan føre hest på trafikkerte strekninger, men at de må vite hva de gjør og være bevisst på farene.
Les også:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar